4 myter om solskydd

Tar solen genom molnen? Ger solkräm tillräckligt skydd mot UV-strålning? Och blir man verkligen brun om man använder solkräm? Missuppfattningarna kring solskydd är många. 

Etiketter: solskydd myter

Myt 1: Att solskydd inte skyddar mot hudcancer

– Att vistas i solen för lång tid utan skydd och bränna huden upprepade gånger kan öka risken att drabbas av malignt melanom och andra typer av hudcancer. Därför är det viktigt att skydda sig mot solen så fort man ska vara utomhus under en längre tid. Effektivt solskydd är till exempel täckande kläder, hatt eller keps, solglasögon med UV-skydd och solkräm med hög solskyddsfaktor.

Myt 2: Att solkräm är den enda typen av solskydd man behöver

– Det allra viktigaste du kan göra för att skydda dig mot solen är att inte vistas i den mitt på dagen när UV-strålningen är som starkast. Solskydd i form av kläder och solhatt är viktigt om du ändå behöver vara i solen och som komplement till detta kan man använda solkräm, speciellt på de kroppsdelar som är svåra att täcka med kläder.

– Vad gäller solkräm, så fungerar det bäst i stor mängd. Ta antingen ett tjockt lager direkt, eller om du föredrar, lägg dubbla lager: applicera först ett lager, vänta i 20 minuter, och lägg sedan ett lager till. Glöm inte bort att smörja in ansiktet, handryggarna och öronen, de kan få mycket sol utan att man tänker på det och får ofta solskador med tiden.

Myt 3: Att man inte behöver använda solskydd om det är molnigt

– UV-strålningen kan ta sig igenom mulet väder och därför är det viktigt att skydda dig även om du inte ser solen, speciellt på sommaren när UV-strålningen är högre. Man kan lätt luras av temperaturen, eftersom det är svårare för värmen att tränga igenom molnen än UV-strålningen. En bra hjälp för att räkna ut hur stark strålningen är där du befinner dig är att kontrollera UV-index. Det finns olika appar som mäter UV-index timme för timme att ta hjälp av för att enkelt hålla koll. Det är viktigt att skydda sig mot solen så fort UV-index ligger över 2 på skalan.

Myt 4: Att man inte blir brun om man använder solskydd
– Solens UV-strålar är starka och kan ta sig igenom både solkräm, kläder och mulet väder. Därför blir du brun även om du använder effektivt solskydd, men med fördelen att du minskar risken för solskador som i sin tur kan leda till hudcancer.

Källa Min Doktor

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln