Visste du detta...

  • Tillagade matrester, exempelvis en gryta håller 5–6 dagar i kylen. Det vill säga om du har en kall kyl, 4 grader. De flesta kylskåp ligger på 7–8 grader. Kolla din! Och ställ resterna kallt bums.

  • Mat som stått framme i timmar och otillagade råvaror, särskilt skaldjur och köttfärs, är betydlig känsligare. Hållbarheten är bara något dygn i kylskåp.
  • Frys matrester och överblivna råvaror som du inte ska använda närmaste dagarna.
  • Det går att frysa exempelvis en soppa eller gryta flera gånger – så länge den fräsch – utan att den tappar särskilt mycket i kvalitet. Kött, fisk och grönsaker blir ofta torrare ju fler gånger du fryser dem.
  • Mögel på mögelost – som det gröna på en gorgonzola eller det vita skalet på en brie är förstås ofarligt. Men grönt mögel på en hårdost kan vara ohälsosamt. Skär bort det mögliga med ett par centimeters marginal.
  • Mögel sprider sig lättare i bröd än i ost. Så släng mögligt bröd.
  • Samma med charkuterier. Släng hela paketet även om bara någon enstaka korv- eller skinkskiva möglat.
  • Mjölk och andra mejeriprodukter är okej att dricka så länge de smakar och doftar gott, oavsett bäst före-datum. Sur mjölk är både äcklig och kan göra dig magsjuk.
  • Ägg håller sig ofta fräscha veckor efter bäst före-datum. Ett (för) gammalt ägg flyter i vatten. Är ägget otjänligt känner du det på lukten.
Etiketter: mat kylskåp mögel

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln