Diabetes, min diabetes

Vardagen för en diabetiker Vardagen för en diabetiker

Jag har köpt triss, spelat på lotto, hästar ja nästan allt men inte vinner man något men drar ändå vinstlotten när det gäller sjukdom.  Fick min diabetes diagnos för drygt två år sedan. Ok, diabetes inget märkvärdigt bara ta lite tabletter så blir det bra. Jo tjena.

Min diabetes har krånglat bra mycket, kan vara hög som låg. När mitt socker blir för högt är inte alls roligt, oerhörd trötthet, huvudvärk mm. Lågt är lika oroligt det. När det blir riktigt lågt så minns jag inte det men min fru gör det. Man är tydligen inte så rolig att ha med att göra då men hon får mig igång igen och det är jag tacksam för. Tack och lov för att vi har denna fina sjukvård här i Sverige. 

Idag den 14 november uppmärksammas Världsdiabetesdagen runt om i världen. Att dagen uppmärksammas den 14 november beror på att Frederick Banting är född 14 november, det var han som tillsammans med Charles Best upptäckte insulinet. Världsdiabetesdagen är en FN-dag som sätter fokus på alla de miljoner människor som lever med, eller riskerar att insjukna i, diabetes. Världsdiabetesdagen, eller World Diabetes Day, startades efter ett initiativ av International Diabetes Federation (IDF) och WHO 1991 för att uppmärksamma att diabetes ökar stort i världen. Från och med 2007 är också FN med i arbetet att bekämpa ökningen av sjukdomen.

Den 20 december 2006 antog FN en resolution där diabetes lyftes som ett hot mot den globala hälsan. Unikt - eftersom det är den första icke smittsamma sjukdomen som får den statusen. Genom resolutionen pekar FN på allvaret i den pandemiska utbredningen av sjukdomen i världen och manar nationerna att agera för att öka kunskapen om och bromsa utvecklingen av diabetes.

Källa: Diabetesförbundet

Etiketter: diabetes

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln