Kanelbullens dag!

I dag den 4 oktober får vi lov att smaska i oss kanelbullar för det är ju faktiskt kanelbullens dag! Vi vill att alla ska kunna njuta av goda bullar så därför delar vi med oss av bullrecept som passar dig som är antingen glutenintolerant eller diabetiker.
 

Ett alternativt recept på kanelbullar för dig som är glutenintolerant.
20 bullar
75 g smör eller margarin
2 dl mjölk
1 pkt jäst (50g)
2 tsk fiberhusk
1 dl kesella, mager
1 dl socker
1 st ägg
1 tsk kardemumma
½ krm salt
1 pkt semper röd mix (spara lite till utbakningen)
Fyllning
75 g smör eller margarin
1 dl socker
2 tsk kanel
ägg
pärlsocker 
Gör så här
Smält fettet, häll på mjölken och låt det blir 37 grader (fingervarmt). Lös sedan jästen i degspadet, tillsätt fiberhusk och låt svälla i 10 min. Tillsätt kesella, socker, ägg, kardemumma och salt.  Arbeta in mjölmixen men spara lite till utbakningen Låt jäsa i 30 min.
Efter jäsningen "arbetar" du ihop degen och kavla ut till en ruta, 20 x 40 cm. Bred på fyllningen och dela i 20 bitar a 2cm. Lägg i bullformar och låt jäsa 30 min. Pensla med ägg och garnera med pärlsocker. Grädda i ugnen på 250 grader i 5-8 minuter.
Källa: Allergimat.com

Ett kanelbullerecept för dig som är diabetiker. 
30 stycken
1 paket jäst, 50 g
5 dl mjölk, 37º C
100 g margarin
1,2 liter vetemjöl (720 g)
1 dl Hermesetas Lättströ
½ tsk salt
Fyllning:
100 g rumstempererat margarin
4 msk Hermesetas Lättströ
2 msk malen kanel
1 ägg till pensling 
Gör såhär
Först smular du jästen i en degbunke eller köksmaskinens skål. Häll sedan på på den ljumma mjölken och låt jästen lösa sig. Skär smöret i tunna skivor, mät upp 1,1 liter mjöl, (spar 1 dl till utbakningen). Sedan så tillsätter du margarin, mjöl, Hermesetas Lättströ och salt.
Arbeta ihop degen väl (5 minuter i maskin och 10 minuter för hand) och låt därefter degen jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 30 minuter.
När 30 minuter har gått så "arbetar" du degen i skålen. Plocka sedan upp den ur skålen och lägg den den på ett mjölat bakbord och knåda lätt. Dela degen i 2 delar, kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 25 x 50 cm.
Rör ihop margarin, Hermesetas Lättströ och kanel. Fördela hälften av fyllningen på degplattan och rulla ihop plattorna från långsidan. Skär rullen i 15 bullar, ca 2 cm breda och ställ bitarna med snittytan upp i pappersformar på plåten. Sätt ugnen på 225-250 Cº.
Jäs bullarna övertäckta ca 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg, grädda mitt i ugnen 6-8 minuter. Låt bullarna svalna på galler under handduk. Strö ev över Hermesetas lättströ. Gör likadant med resterande deg och låt väl smaka!
Källa: http://www.hermesetas.se

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln