Minska risken för att bli sjuk av kyckling

Att minska risken för att bli sjuk av kyckling handlar främst om att hantera, förbereda och lagra kyckling på ett säkert sätt för att undvika bakterie- och smittspridning. Här är några åtgärder som kan hjälpa till att minimera risken:

Köp färsk kyckling: Se till att köpa färsk kyckling från en pålitlig källa som håller hög hygienstandard. Undvik att köpa kyckling som har passerat bäst-före-datum.
Förvara kycklingen säkert: Förvara kycklingen i kylskåp vid en temperatur under 4°C (40°F) för att förhindra att bakterier växer och förökar sig.

Undvik korskontaminering: Håll rå kyckling separerad från andra livsmedel, särskilt de som ska ätas utan tillagning, som sallad, frukt eller bröd. Använd olika skärbrädor, knivar och redskap för att förhindra korskontaminering.

Tvätta händerna: Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten före och efter hantering av kyckling för att undvika spridning av bakterier.

Tillaga kycklingen ordentligt: Se till att kycklingen är ordentligt tillagad innan den äts. Det rekommenderade interntemperaturen är 75°C (165°F) för kyckling för att döda potentiellt farliga bakterier.
Undvik att låta kyckling ligga framme: Lämna inte rå kyckling framme vid rumstemperatur under en längre tid, då det ger bakterier möjlighet att föröka sig.
Frys kyckling vid behov: Om du inte kommer att använda kycklingen inom några dagar, frys den istället för att förhindra bakterietillväxt.
Vara försiktig med kycklingprodukter: Var noga med att kontrollera datumet för kylförvaring och följ tillagningstipsen för kycklingprodukter som korv och färdiga rätter.
Uppmärksamma eventuella varningar och återkallelser: Håll koll på eventuella varningar eller återkallelser av kycklingprodukter från livsmedelsmyndigheter och tillverkare för att undvika att konsumera potentiellt farliga produkter.

Etiketter: kyckling sjuk smitta

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln