Höstdagjämning varslar hösten

Tisdagen den 22 september 2020 är det höstdagjämning, som offentliggör höst och vinter. Denna dag då, då natt och dag liksom vid vårdagjämning sägs vara lika långa, är en av hörnstenarna i våra fyra årstider.

Hösten, mysiga hösten med löv som prasslar, krypa upp i soffan med en kopp varm choklad, mörkare kvällar med tända ljus. Hösten innebär även en viktig astronomisk hörnsten.

Då står nämligen solen precis lodrätt över ekvatorn. Dagen kallas höstdagjämning och infaller år 2020 den 22 september 2020 - exakt klockan 13:31 svensk tid.

Därmed är sommaren slut, hösten har nu officiellt  inletts och den pågår fram till vintersolståndet den 21 december 2020 klockan 10:02, som därefter sträcker sig till vårdagjämningen som så småningom följs av sommarsolståndet. På så sätt definierar dagjämningar och solstånd våra årstider utan uppehåll.

Etiketter: höstdagjämning

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln