Söndagsstek

Ibland brukar jag tänka tillbaka på min barndoms söndagsmiddagar. Idag är det måndag men det kanske kan vara något för kommande söndag. Jag minns mammas helt underbara söndagsstek. En stek som var så förbaskat god, lagad med värme och omsorg.

Min pappa var slaktare så han fixade hem kött av fin kvalitet som då mamma fick ta hand om.  Nu har jag inte min mammas fantastiska recept men jag tror att jag hittat ett som påminner väldigt mycket om smaken. Håll till godo med den kanske nu snart glömda slottssteken eller kalla det söndagsstek.

Ingredienser
1 kilogram (kg) fransyska- benfri
1 st lö- i klyftor
4 st anjovisfilé
1 matsked (msk) sirap
1 tesked (tsk) ättikssprit
1 bunt timjam
1 st lagerblad
5 st kryddpepparkorn
5 st vitpepparkorn
4 deciliter (dl) vatten
1 matsked (msk) mjöl
3 matsked (msk) vatten
4 matsked (msk) svartvinbärsgelé
2 deciliter (dl) grädde

Så här gör du:

Stek köttet på medelvärme i en stekpanna eller gryta i lite smör tills det får en fin färg. Salta under stekningen. Tillsätt peppar, lök, ansjovis, sirap, ättika och timjan. Låt allt fräsa någon minut. Tillsätt kryddorna, d.v.s. lagerblad, kryddpeppar, vitpeppar och häll över vattnet så att det täcker steken. Låt steken brässera under lock på svag värme ca. 1 ½ - 2 timmar, häll då och då steksky över steken. När steken kommit upp i en innertemperatur på 70°, ta av den och låt stå och dra med locket på. Ett annat alternativ att prova om köttet är färdigt är att prova med en trästicka. Om steken släpper från stickan när du sticker i den är den färdig. Lyft ur steken.

Sila sedan skyn och red av den med lite mjöl och vatten blandat, smaksätt den med gelé samt eventuellt salt eller peppar. Tillsätt även grädde. Servera mammas slottsstek på traditionellt vis med sås, kokt potatis och svartvinbärsgelé. Garnera gärna steken med finskuren persilja och knaperstekt bacon.

Etiketter: söndagsstek

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln