Söndagsstek
Ibland brukar jag tänka tillbaka på min barndoms söndagsmiddagar. Idag är det måndag men det kanske kan vara något för kommande söndag. Jag minns mammas helt underbara söndagsstek. En stek som var så förbaskat god, lagad med värme och omsorg.
Ingredienser
1 kilogram (kg) fransyska- benfri
1 st lö- i klyftor
4 st anjovisfilé
1 matsked (msk) sirap
1 tesked (tsk) ättikssprit
1 bunt timjam
1 st lagerblad
5 st kryddpepparkorn
5 st vitpepparkorn
4 deciliter (dl) vatten
1 matsked (msk) mjöl
3 matsked (msk) vatten
4 matsked (msk) svartvinbärsgelé
2 deciliter (dl) grädde
Så här gör du:
Stek köttet på medelvärme i en stekpanna eller gryta i lite smör tills det får en fin färg. Salta under stekningen. Tillsätt peppar, lök, ansjovis, sirap, ättika och timjan. Låt allt fräsa någon minut. Tillsätt kryddorna, d.v.s. lagerblad, kryddpeppar, vitpeppar och häll över vattnet så att det täcker steken. Låt steken brässera under lock på svag värme ca. 1 ½ - 2 timmar, häll då och då steksky över steken. När steken kommit upp i en innertemperatur på 70°, ta av den och låt stå och dra med locket på. Ett annat alternativ att prova om köttet är färdigt är att prova med en trästicka. Om steken släpper från stickan när du sticker i den är den färdig. Lyft ur steken.
Sila sedan skyn och red av den med lite mjöl och vatten blandat, smaksätt den med gelé samt eventuellt salt eller peppar. Tillsätt även grädde. Servera mammas slottsstek på traditionellt vis med sås, kokt potatis och svartvinbärsgelé. Garnera gärna steken med finskuren persilja och knaperstekt bacon.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Johan » CloudHQ smarta appar för datorn: ”Värt att testa”
-
Patrik » Fundera lite, vad är du mest tacksam för idag: ”Bra fundering där”
-
Pernilla » Fundera lite, vad är du mest tacksam för idag: ”Tack, jag satt mig ner och funderade. Helt klart behöver man göra det oftare.”
-
Lena » Stiftelsen Nalles Resa: ”Jag vill gärna hjälpa till, har mailat dig nu.”
-
Claes » Säger en hel del: ”Hmm intressant”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
pollen jobba vid datorn bränna sig hemlös jobba extra bluff aloe lips södertörn hockey årets person marketing giving tuesday tonåring boost höstdagjämning batteri sun screen ekonomi sjukdom glutenintolerant kundsupport pomodoro umgås med familjen nyttigt i form planta starta jojoba epipen krångel mögel bästa torra läppar varg matbluff greta online b12 kaffe ios aftonbladet tacksam springa diabetiker gula dunken batch working resa bio hur mår du fettisdagen kalops harmoni shampoo instruktioner dator kylskåp myter sjukhus 2021 baksmälla layout attityd android vila namn söndagsstek nytt liv kanelbulle lyckas hudvård spännande direktsäljare hy promenera nätverka reach for change mer tid allmänt direkthandel socker mat en värld full av möjligheter mer fritid jobba mindre egen tid ledig må bra lr c9 solskydd jobba när jag vill drömmar mål mobil höst månadens produkt nytt arbete jobba hemma arbeta hemifrån forever jobba hemifrån aloe vera extra jobb frihet egen verksamhet nalles resa kollegor fritid sommar sjuka barn diabetes semester hälsa solkräm blodmåne mer pengar argi+ omega 6 pandemi jul balans telefon tränna äkta vara måne omega 3 säkerhet action semla skydd när du vill olycka bindestreck ica team sova "titta inte bort aloe vera gelly vintersolståndet b6 humör lögner ryssland bast 2020 vårtrött cloudhq hjälpa promenad framgång vår sommaren 2020 network marketing träning batman 10% mindre stress kvitto wish sömn frukt sten sax påse black friday torr hud covid-19 face livsstil atopiskt kämpa lata dagar kosttillskott appar göra något abba projekt ansiktsvård vikt bedrägeri spiderman boka tid lugnare tempo kom i form kina söndag sojaprotein rohingya mlm toalett julklappar aloe vera gel god jul app apotek eksem probiotika inställningar medicin internet kickstarta varm mat