Baksmälla-inget roligt

Alkohol innehåller etanol och små mängder metanol, även känt som träsprit. Etanol är det ämne i alkoholen som har en berusande effekt på hjärnan. Metanolen framkallar baksmällan.

Det går långsammare att bryta ned metanol och när etanolen har försvunnit bryts metanolen ned snabbare, vilket leder till att koncentrationen av giftämnena ökar. Resultatet blir baksmälla.

Eftersom halten av metanol varierar mellan olika alkoholdrycker spelar det trots allt roll vilken sorts sprit du dricker. Samtidigt kan till och med små mängder alkohol ge baksmälla.

Du kan förebygga baksmälla, eller åtminstone lindra den avsevärt, genom att dricka vatten – rikligt med vatten hela kvällen. På så sätt förebygger du törst och vätskebrist när du vaknar.

Avsluta eventuellt med en sportdryck som tillför kroppen salter och druvsocker och drick ett stort glas vatten innan du går och lägger dig.
Drick inte på fastande mage Alkohol går snabbare ut i blodet om magen är tom. Intas alkohol i samband med en måltid tas alkoholen upp långsammare.
Drick ljus sprit. Håll dig till ljusa drycker, som till exempel vitt vin, vodka och gin, i stället för mörkare drycker som rödvin, rom whisky och konjak. De mörka dryckerna innehåller fler giftämnen, bland annat metanol.

Whisky innehåller exempelvis fyra gånger så mycket metanol än vodka.
Är du kvinna bör du dricka mindre än männen. Kvinnokroppen innehåller mindre vatten än mäns, så samma mängd alkohol ger en högre promille hos kvinnor.

När du väl har fått baksmälla är det också bra att dricka vatten.
Alkohol är vattendrivande och får kroppen att lida av vätskebrist. Njurarna bildar en oproportionerligt stor mängd urin och du förlorar mer vätska än du dricker. Det innebär att du blir uttorkad, vilket i sin tur ger törst och huvudvärk.

Så: Drick massor av vatten – och mjölk. Även om en kopp kaffe kan verka lockande bör du låta bli: Kaffe är vätskedrivande, så det är bättre med te.

Ät ordentligt även om en hamburgare och pommes frites är en lockande baksmällemåltid bör du vara måttfull med fet och tung mat. Det kan förvärra illamåendet – bananer, soppa och yoghurt är mycket bättre.

Ta en återställningsöl, en enda öl på morgonen efter en blöt kväll kan vara en god idé: En liten påfyllning av ämnet etanol lugnar nedbrytningen av metanol så mycket att det utsöndras färre giftämnen åt gången.

GOTT NYTT ÅR

Etiketter: baksmälla

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln